Eelt

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de opperlaag van je huid, dus de bovenlaag van je huid. Deze bovenlaag bevat keratine, een eiwit met een hoog percentage zwavelhoudende Aminozuren, hoofdzakelijk het Aminozuur hoofdzakelijk cysteïne. Hierdoor wordt de huid taai en waterafstotend en ontstaat er een vrij stevige structuur. Bij Eeltvorming neemt het aantal cellen met keratine sterk toe. Ook de vorming van huidschilfers ontstaan door dit proces. Cysteïne wordt ook gebruikt om haaruitval te verminderen.

Eelt kan bijvoorbeeld ontstaan door druk of wrijving op je handen, verkeerd schoeisel bij je voeten, op een verkeerde manier lopen, schuin lopen, door overgewicht, door een verkeerde houding, door een eenzijdige houding zoals scheef zitten en scheef lopen. Eelt komt dan ook het vaakst voor op de voeten, zowel op de hielen als op de bal van de voet.

Eelt Verwijderen

Je kunt natuurlijk je eelt laten verwijderen bij een pedicure – die daarvoor geleerd heeft en met een berg ervaring precies weet wat ze doet – maar dit kun je ook zelf. Hierbij is het meeste belangrijke: Haal niet je hele huid weg, en niet al je eelt. Je voeten zullen verbranden bij de eerste zonnestraal of wanneer je over warm zand loopt.

1. Neem een voetenbad, met warm, (niet heet) water voeg er een geurtje aan toe en doe er wat soda/ zuiveringszout, caustic soda, badzout of speciale voeten bruistabletten bij. Laat je voeten gerust een kwartier tot 20 minuten in het voetenbad weken tot ze rimpelig worden en je eelt zacht aanvoelt.

2. Om de dode huidcellen te verwijderen en je eelt te verwijderen neem je een Eeltverwijderaar, een eeltrasp of een Elektrische Voetvijl. Dit kan natuurlijk ook met een speciale scrubhandschoen alleen is dan het effect minder. Na het verwijderen van de eelt laag (niet te diep doorgaan!) spoel je je voeten goed af, droogt ze af tot ze echt kurkdroog zijn en smeert ze in met een Voetcreme.

3. Onthoud goed: Elk keer na het douchen of in bad gaan even je voeten doen, met een Schuurblokje of met de Elektrische Voetvijl. Maak daarna de voeten goed droog, want natte voeten is een kweekkas voor bacterieen en schimmels.

4. Regelmatig bijhouden is beter dan 1 keer in de maand veel tegelijk moeten verwijderen.

5. Er zijn ook Voetcremes en Serums voor je voeten die ervoor zorgen dat ze niet uitdrogen, zodat er dus geen eelt aangemaakt kan worden.

Eelt Voorkomen

Eelt voorkomen is altijd beter dan het later weer te verwijderen. Eelt kan ook heel pijnlijk zijn, vooral door kloven en scheuren in de eelt.

Naar Webshop

Bronnen:
Aminozuren
Keratine

Wikipedia over Keratine en Aminozuren